2011.04.26.
04:00

Írta: bikmakk

A belgrádi Fantom – Momo Kapor írása

Történt egyszer, 1979-ben, hogy Belgrád minden apró szegletében hét álló napon keresztül szájról szájra járt a legenda egy fantom-sofőrről, aki éjjelente őrült tempóban hajt keresztül a városon, fehér, Porsche márkájú sportautójával. A mendemonda hatására belgrádiak tömegei késték le szándékosan az aznapi utolsó buszt, hogy a Slavija körtéren egy pillantást vethessenek a Fantomra. Lidérces látomásként érkezett oda – szólt a fáma –, két keréken, eszelős iramban. Hét teljes éjjel telt el így, de a nagy erőkkel kivezényelt hatósági szervek hiába próbálták meg motorbiciklikkel vagy rendőrkocsikkal az útját állni. Persze üldözőbe vették, az utolsó pillanatban mégis meglógott.

"Ez a pasas nem normális" – nyilatkozta az újságíróknak az autós szakma nagyágyúja, B.B. – "A vakszerencse irányítja! Ahhoz, hogy hozzá hasonlóan két keréken száguldjunk, nagyon tapasztalt sofőröknek kell lennünk." – tette hozzá, majd így foglalta össze: "Ami az elmeállapotát illeti, teljesen éretlen!"

Néhányan tudni vélték, hogy a harmincadik sikertelen KRESZ-vizsga után borult el az agya; mások viszont meg mertek volna esküdni rá, hogy egy volt taxisofőr, akinek valami miatt bevonták a jogosítványát... "Jövök" – figyelmeztette a Rendőrséget és öt perc múlva már a Slaviján volt, hogy attól kezdve egyre csak rója vagány mutatványokkal fűszerezett, őrült köreit.

A hetedik éjjel, pontosan egy perccel és ötven másodperccel éjfél után, az összesereglett nézőközönség heves éljenzése szakította meg a bemutatót. Addigra a rendőrök felvették a Fantom tempóját és sikeresen összeállítottak egy jókora úttorlaszt. Ekkor jött ő, az autósok Robin Hoodja, nyílegyenesen és határozottan, az összeterelt rendőrségi járművekből, városi buszokból és taxikból álló gyűrű felé tartva. Be akart venni egy éles kanyart, de nekicsapódott egy autóbusz oldalának. Ám egyszer csak – varázsütésre – eltűnt a körülötte támadó zűrzavarban, a kocsit pedig otthagyta, fejjel lefelé, pörgő kerekekkel. Azon a szeptemberi éjszakán egy buszbarikád vetett véget a magányos Porsche-betyár hét napig tartó holdkóros futamának. Annak ellenére, hogy indítékáról megoszlanak a vélemények, egy dologban mindenki egyetért: a Fantom egy feltűnően nagy ellenzőjű fekete baseballsapkát viselt, hasonlót ahhoz, amilyet a focikapusok hordanak, hogy az erős napsütés ellen védekezzenek. Noha napokkal később a rendőrök bejelentették, hogy a vádlottat elfogták, sőt, már el is ítélték, az emberek nem hitték el sem az efféle híreket, sem pedig a piti bűnöző szerény élettörténetét, melyet az újságok szintén közöltek. Az akkori fiatal srácok (ma már középkorú férfiak) mostanáig felébrednek álmukból holdtöltekor, a Slavija térre néző ablakaikhoz lopóznak, és várják a fehér szellemautót, benne a legmerészebb és legőrültebb sofőrrel, aki valaha élt Belgrádban.

 

(Momo Kapor: A Guide to the Serbian Mentality. Beograd; Dereta, 2009.)

Fordítás: bikmakk.blog.hu (licenc)
Letöltés PDF-ben

komment

süti beállítások módosítása